Bor Tekniğine Türk Damgası - Türkiye Gazetesi I 2005

BOR TEKNİĞİNE TÜRK DAMGASI

Türk bilim adamları dünya çapında nemli bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Hidrojenin taşınmasında ortaya çıkan problem borhidrür teknolojisiyle çözülecek.

 

2005’t hayatımıza daha fazla girmesi beklenen temiz enerjili araçlarda istenen verimin alınabilmesi için arayışlar sürüyor. Türk bilim adamları su, güneş, rüzgar ve doğal gazdan elde edilen hidrojenin depolanması, taşınması ve patlaması gibi problemlere çözüm olarak “hidrojenin borla taşınması” teknolojisi üzerinde çalışılıyor. TÜBİTAK Marmara Enerji Enstitüsü Müdürü doç. Dr. Mustafa Tırıs, “Bor kaynağı sadece Türkiye’de var. Hidrojenin dünya pazarlarına güvenli bir şekilde taşınmasına ihtiyaç var, dolayısıyla bu alanda Türkiye’nin bir tekel olması söz konusu. Borun hidrojeni nakil potansiyeli üzerine sadece Türkiye çalışıyor. Önümüzdeki dönemde hidrojen enerjisinin alternatif bir kaynak olarak önce çıkacak. Türkiye, stratejik ürün haline gelecek sodyum borhidrür kaynağının en önemli sağlayıcısı olacak” dedi.

 

Teknoloji satacağız

Dünya bor rezervinin üçte ikisine saip olan Türkiye’nin, hidrojenin borla taşınmasında enerji tekeli olmak için kendi teknolojisini geliştirmesi dünyaçapında önemli bir gelişme olarak görülüyor. Bu proje sayesinde Türkiye’nin, 2010’lu yıllarda, ‘teknoloji satan enerji tekeli’ olabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Tırıs, “Bir enerji bileşeni olarak borhidrür, hidrojenin taşınma, depolanma, patlama gibi bütün risklerini yok eden bir taşıyıcıdır. Borhidrürü bir sünger gibi düşünmek mümkün. Nasıl sıktığınızda süngerin içindeki suyu alıyorsunuz, aynı biçimde bora hidrojen depolarsanız, hidrojeni borla taşımak ve almak mümkün” şeklinde konuştu. Doç. Dr. Tırıs, borun hidrojen taşıma özelliğinden yararlanma üzerine başlatılan iki projenin 3 yıl içinde sonuçlanacağını sözlerine ekledi.

RESİM ALTI YAZI: 1993’den beri temiz enerjili araçların denendiği Kanada’nın Montreal şehrinde hidrojen ve borcu araç teknolojisini geliştirmek için yoğun çalışmalar yapılıyor.

SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ – 3 OCAK 2005

 

Dosyalar