Dehşet Kayası - Türkiye Gazetesi I 2005

DEHŞET KAYASI

Güney Asya’yı vuran tsunami felaketinden sonra bilim adamları gözlerini, dünyayı bekleyen muhtemel doğa felaketlerine çevirdi. Bunlardan en ilginci ise Kanarya Takım Adalarından La Palma’daki dev kaya.

Prof. McGuire, La Palma Adası’ndaki dev kayanın denize yuvarlanması halinde, sadece birkaç saat içinde ABD, İngiltere ve Afrika kıyılarını sular altında bırakacak şiddette bir tsunaminin kaçılınmaz olduğunu söyledi. Benfieldhrc.org internet sitesinin haberine göre, kayanın okyanusa düşmesini tetikleyecek faktörün ise, La Palma’da bulunan Cumbre Jieja adlı volkanın harekete geçmesi olacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar dev dalgaların kıyıdaki yerleşim yerlerini yutması, külleri bin 500 kilometreye kadar yayılan volkanik patlamalar, büyük depremler ve gök taşı çarpması gibi olayların nadir görüldüğünü, ancak uzun vadeli düşünerek binlerce insan hayatını korumak için tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.

 Volkanik tehlike, küçük bir ada büyüklüğündeki dev kayanın, yavaş yavaş denize doğru kaydığına, adada meydana gelebilecek bir volkanik patlamanın da tetikleyici olabileceğine dikkat çeken Britanya Benfield Grieg Risk Araştırma Merkezi yöneticisi Prof. Dr. Bill McGuire, “Bu gibi olayların bir yıl içinde olma ihtimali yüzde 1. Ama uzun vadede bu ihtimal yüzde 100” dedi. Dünyanın en son yaşadığı ‘süper volkanik patlama’nın 1815 yılında Endonezya’da meydana geldiğini belirten McGuire, tarih kayıtlarına göre patlamanın etkilerinin 44 kilometreyi aşan ir mesafeye yayıldığını, bin 300 kilometrelik bir alanı kaplayan volkanik küllerden etkilenen 92 bin kişinin öldüğünü kaydetti.

 Terörden beter

Güney Asya’yı vuran tsunamiyi değerlendirmek üzere Britanya’da bir araya gelen ilim adamları da ülkeleri tehdit eden doğal felaket olgusuna dikkat çekti. Uzmanlara göre dev tsunamiler, şiddetli volkanik patlamalar ve depremler dünya için terörizmden daha büyük bir tehdit oluşturuyor. Britanya Kraliyet Enstitüsü tarafından düzenlenen toplantıda söz alan bili adamları dünyadaki hükümetlerin özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra terör tehdidine odaklandığını, ancak doğal tehditlere yeterince önem göstermediklerine dikkat çektiler. Bilim adamları doğal afetlerin zararlarının önlenmesi ve erken uyarı sistemleri konusunda küresel işbirliğinin gereğine işaret ettiler.

 

RESİM ALTI YAZISI: Dünyanın dört bir yanından her yıl binlerce turis çekmesiyle ünlü Kanarya Adaları grubunda yer alan La Palma Adası,sık sık düzenlenen renkli festivallerle de yabancıların ilgi odağı oluyor .

 

SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ – 2 ŞUBAT 2005

 

 

Dosyalar