Modern Vahşet - Türkiye Gazetesi I 2005

Modern vahşet!

 

Kürklerini zarar vermeden almak için hayvanlara akıl almaz işkenceler yapılıyor. Çin’de canlı canlı derisi yüzülen rakunların gözyaşları, insanın kanını donduruyor!

Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinde kürkü için yetiştirilen hayvanlara işkence yapıldığı, canlı canlı derilerinin yüzüldüğü bildirildi. Avustralya ve Bazı Avrupa ülkelerindeki hayvan üretim çiftliklerinde ise etinin rengi beyaz kalsın diye buzağıların hiç güneş ışığı gösterilmeden kesildiği belirtildi. Dünya hayvanları koruma kuruluşları tarafından internette yayınlanan fotoğraf ve video görüntülerinde Çin başta olmak üzere Uzak Dğu ülkelerinde kürkleri için yaban hayvanlarının işkenceye maruz bırakıldığı gözler önüne serildi. Modern ölüm kampları olarak nitelendirilen mekanlarda hayvanlara reva görülen tüyler ürpertici işkence sahnelerinin video görüntülerini izleyenler ,gözyaşlarını tutamadıklarını ve günlerce uyku uyuyamadıklarını ifade ediyor. Bilinçleri açık olduğu halde ayaklarının kesilmesinin, derilerinin yüzülmesinin etinden, sütünden veya derisinden faydalandığımız hayvanlara şiddetli acı verdiğini belirten uzmanlar da, “Derileri, mümkün olan en az acıyla ölümleri gerçekleştikten sonra yüzülmeli” açıklamasını yaptı.

 Kuzuların sessizliği

Avustralya’daki deri üretim çiftliklerinde yaşanan vahşet de hayvan hakları ile ilgili kuruluşlarca protesto ediliyor. Peta.org internet sitesinde yayınlanan videoda kuzuların canlı canlı derilerinin yüzülmesi, kaçmaya çalışan kuzulara tekme atılması, canlı iken karınların bıçak saplanması ve ayaklarının kesilmesi görüntülerine yer veriliyor. Strasbourgurieux.com internet sitesinde de Çin’de porsuk, tilki, tavşan ve kürkleri değerli olan bazı haycan türlerinin kötü şartlarda barındırıldıkları, yere çarpılarak işkenceye tabi tutuldukları ve canlı canlı derilerinin yüzüldüğü gösteriliyor. Ayrıca kürkleri için dağlardan canlı olarak yakalanıp topluca ahırlara kapatılan vahşi hayvanların alışık olmadıkları kapalı ortamda psikolojik dengelerinin bozulduğu, saldırganlaşarak yavrularını öldürdüklerine dikkat çekildi. Çiftlik sahiplerinin hırçınlaşan hayvanların birbirinin kürküne zarar vermesini önlemek için giyotinle boynuzlarını kestiği bildirildi. Penceresiz kümeslerde tutuldukları için hırçınlaşan tavukların birbirine zarar vermesini önlemek için de gagalarının giyotinle kesildiği ifade edildi. Öte yandan avcıların kurduğu özel düzenekli kapanlara tek ayağından yakalanan tilkilerin günlerce acı içinde kıvranarak can verdiği kaydedildi.

 Ucu çivili sopalar

Kanada’nın Saint Lawrence Körfezi’ndeki buzul parçalar, her yıl Mart-Nisan aylarında sistemli olarak düzenlenen fok avı sebebiyle kan içinde kalıyor. Ucu çivili sopalarla avlananları, fokların okyanustaki diğer canlı türlerini tehdit ettiği gerekçesiyle savunan Kanadalı yetkililer, “Balıkçıların iyi gelir getirdiği için bu avı sürdürmek zorunda olduklarını” belirtti. Son üç yılda 1 milyon fok öldürülen Kanada’nın, Norveç, Danimarka ve Çin’e sattığı fok derisinden yılda 16 milyon dolar kazandığı kaydedildi. Öte yandan, İngiliz Kürk Ticareti Kurumu’nun (BFTA) yanında, Kuzey Londra’da Elthome yolunda kurulan büyük bir kürk işletmesinin Britanya’da kedi ve köpek kürkü ithal eden bir şirket olduğu duyuruldu. Her sene 2 milyon evcil kedi ve köpeğin işkence yapılarak derilerinin yüzüldüğü belirtildi. Kedi ve köpeklerin kürklerini zarar vermeden almak için çeşitli metodlar geliştiren tacirlerin bu hayvanların canlı iken derilerini yüzdükleri bildirildi. Evcil hayvanların yan ısıra, sokaklardan toplanarak bu şirketlere satılan kedi ve köpeklerin de aynı akıbete maruz kaldığı kaydedildi.

 40 rakundan bir deri ceket

 Mink veya rakundan ir adet ceket üretmek için 40 civarında hayvanın derisi biririne ekleniyor .Uzak Doğu ve Batı’da yaygın olan kürk hayvanı üretim çiftlikleri ülkemizde henüz gelişme safhasında. Or-Köy uygulama projeleri de dahil olmak üzere orman köylerinde çinçila yetiştiriciliği yapan 500 kadar işletme bulunmakta. Türkiye’de daha çok et ihtiyacının karşılanması için kesilen koyun, kuzu ve keçi gibi küçükbaş ve sığır, manda gii büyükbaş kasaplık hayvanların derisi değerlendiriliyor. Yılda 2 milyar dolarlık deri konfeksiyon ihracatı yapan Türkiye dünya deri ticaretinde önemli bir yere sahip. Avrupa’da İtalya’dan sonra ikinci, dünyada ise dokuzuncu sırada yer alıyor.

 Soğuk ülkeler talep ediyor

Deri konfeksiyon anayi, dünya ihracatında yaklaşık 200 milyar dolarlık bir hacme sahip. Sektörün lideri olan İtalya, deri ürünleri ihracatından yılda 12 milyar dolar gelir elde ediyor. Başta Rusya olmak üzere Danimarka, Finlandiya, İsviçre, İsveç, Norveç, Belçika, Arjantin, İzlanda, Kanada ve Polonya gibi ülkelerde kürk, soğuktan korunmaİtalya, Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde ise moda sektörünün gözdesi. Amerika kıtasında ise bölgelere göre her iki maksatla da yaygın olarak kullanılıyor.  

SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ – 7 TEMMUZ 2005

 

 

Dosyalar