"Muhşetem Yüzyıl"a Sırp Bile İsyan Etti

“MUHTEŞEM YÜZYIL”A SIRP BİLE İSYAN ETTİ

 

Sırbistan’ın ünlü gazetecisi Luka Miçeta, Balkanlar’da büyük ilgi gören Muhteşem Yüzyıl dizisinde

birçok yanlış olduğunu söyledi. Miçeta, şöyle konuştu: “Dizide, sarayda küçük bir mutfakta çalışan tek aşçı var. Oysa Sultan Süleyman’ın 700 aşçısı, 500 terzisi vardı. Sanat Kanuni devrinde gelişti. Hareminde onlarca güzel kadın varken o birisini sevdi. İşte Muhteşem Süleyman’ın kişiliği böyle bir şey.”

 

Sırbistan’ın ünlü gazeteci- yazarı Luka Miçeta, Türklerin Balkanlar ve Sırbistan’a geliş hikayesini, “Bütün Avrupa’nın önünde titrediği Kanuni Sultan Süleyman’a “Muhteşem” adının verilmesini anlatmak” maksadıyla “Sultan Süleyman, Hürrem ve Sırplar” adlı kitap yazdı.

Luka Miçeta, Türkiye’de ve yayınlandığı ülkelerde, özellikle de Balkan ülkelerinde büyük ilgiyle izlenen “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde birçok yanlış tespit ettiğini söyledi. Dizide, sarayda küçük bir mutfakta çalışan bir aşçının gösterildiğini dile getiren Miçeta, “söz konusu dönemde Sultan Süleyman’ın 700 aşçısı, 500 terzisi olduğunu” ifade etti. Miçeta, “Bu, büyük bir sistemdi. Osmanlı Devleti’nin nüfusu o dönemde yaklaşık 14 milyondu. Örneğin, İngiltere’nin o dönemdeki nüfusu, yani Kral 8. Henry döneminde 2,5 milyondu.

İki devlet arasındaki fark buradan da anlaşılıyor” diye konuştu. Miçeta, “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin, Sırbistan’daki insanları, az bilgiye sahip oldukları dönem hakkında düşünmeye yönelttiğini ve dizideki birçok şey gerçek olmamasına rağmen, bu dönemle ilgili araştırmalar yapılmasına sebep olduğunu söyledi.

Osmanlı Devleti’nde önemli sayıda Sırp asıllı devlet adamı bulunduğunu, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Avrupa topraklarında Leonardo da Vinci, Mikelancelo gibi dünyaca ünlü sanatçıların ortaya çıktığını hatırlatan Miçeta, şunları kaydetti:

“Bu dönem, insanlık tarihinin muhteşem bir kesitidir. Bu dönemde Roma’daki Aziz Peter Kilisesi ve İstanbul’daki Sultan Süleyman Camisi tamamlanıyor. Kanuni Sultan Süleyman ‘Muhteşem’ lakabını yine bu dönemde alıyor.  İşte Sultan Süleyman’ın kişiliği böyle bir şey.” 

Sefa Koyuncu - Türkiye Gazetesi - 30 Mart 2013 Cumartesi

 

http://tg.com.tr/haberdetay.aspx?haberid=568984

 

Dosyalar