O Şimdi Nükleerci

O ŞİMDİ NÜKLEERCİ

 

1970’li yılların başından bu yana dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdikleri çevre eylemleriyle adından söz ettiren ve 40 ülkede teşkilatlanan ofisleriyle dünyanın en etkili çevre kuruluşu olan Greenpeace’in kurucularından Dr. Patrick Moore, inanılmaz bir değişim örneği göstererek, bütün dünyayı şaşırtan bir olaya imza attı.

Nükleer enerjiye karşıtlığı ile tanınan Greenpeace’i kuran Moore, 30 yıllık arkadaşlarını ve davasını terk ederek ABD’de Temiz ve Güvenli Enerji Koalisyonu’nun (Clean and Safe Energy Coalition) eşbaşkanı oldu. Nükleer Enerji Enstitüsü tarafından fon sağlanan koalisyon, nükleer enerji üretiminin arttırılmasını destekleyen gruplar için bir şemsiye görevi yapıyor.

 

Greenpeace Kanada'’nın Başkanı ve Greenpeace International’ın direktörü olarak da görev yapmış olan Dr. Moore, koalisyonla ilgili açıklamasında, “"Bilimsel deliller göstermiştir ki nükleer enerji, çevre açısından uygun ve güvenli bir enerji kaynağıdır. Eğer ABD, nükleer enerji üretimini iki katına çıkarırsa, enerji arzımızı arttırırken, aynı zamanda sera gazı emisyonunu önemli ölçüde azaltmamız mümkün olacaktır”" dedi.

 

Isınmaya çare

Greenpeace'’in kurucuları arasında yer alırken, birçok arkadaşı gibi nükleer enerjinin nükleer felaketle eş anlamlı olduğuna inandığını belirten Moore, sözlerine şöyle devam etti;

“"Ancak, aradan 30 yıl geçti ve görüşlerim değişti; çevre hareketinin diğer mensupları da görüşlerini gözden geçirmek zorundalar; çünkü nükleer enerji, gezegenimizi bir diğer muhtemel felaket olan küresel iklim değişikliklerinden koruyacak enerji kaynağının ta kendisi olabilir. ABD’'deki 600 adetten fazla kömüre dayalı termik santral, iklim değişikliğinden sorumlu en önemli sera gazı olan CO2 gazının, ABD genelindeki emisyonun yüzde 36’sını, dünya genelindeki emisyonun yüzde10’unu üretiyor. Nükleer enerji ise bir yandan büyüyen enerji talebini karşılarken, diğer yandan bu emisyonları azaltabilecek, büyük ölçekte ve makul fiyatla üretilebilen güvenli tek enerji kaynağıdır”."

 

Kaynak yetersiz

Washington Post gazetesinde yayınlanan bir makalesinde ise bütün çevrecileri nükleer enerjiyi desteklemeye davet eden Moore, eski çalışma arkadaşlarına şöyle seslendi: “

"6 milyar insanın hayatını korumak amacıyla bilimsel ve mantıklı çevre politikaları geliştirmek için çalıştım. Kömür çözüm değil, çünkü bir kömür santrali dışarıya yılda 400 tona yakın zehirli, kanserojen element atıyor. Ve bunlar asla yok olmuyor. Evet, rüzgâr, jeotermal ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji çeşitleri de çözümün parçası ancak yeterli değil. Nükleer enerji ise küresel ihtiyaca cevap verirken, fosil yakıtların yerini alabilecek, sera gazı etkisi olmayan rakipsiz bir enerji çeşididir”. "

‘

Yeşil barış’ için nükleer enerji

“"Aradan geçen 30 yıl içinde çevreyle ilgili görüşlerim değişti. Çünkü ilmî deliller dünyayı küresel ısınma felaketinden kurtaracak yegane kaynağın nükleer enerji olduğunu gösteriyor” diyen Patrick Moore, şu noktalara dikkat çekti: “Fosil yakıtlar çevreye nükleer enerjiden çok daha fazla karbondioksit gazı salıyor. Nükleer enerji en az masraflı ve ucuz enerji kaynaklarından biridir ve daha da ucuzlayabilir. Gelişen teknolojiyle beraber nükleer kaza riski Çernobil’den beri çok aza indi. Nükleer atıkların yüzde 95’i yeniden kullanılabilir. Nükleer santrale uçakla terörist saldırısı olsa bile sızıntı ve patlama ihtimali yok. Evet, nükleer enerji silah yapımına imkân verebilir ama bunu önlemenin yolu diplomasi ve uluslararası iş birliğidir. Bir bıçakla ekmek kesebildiğiniz gibi adam da öldürebilirsiniz.”"

Eşbaşkanlıklarını Dr. Patrick Moore ve Christine Todd Whitman'’in yürüttüğü Temiz ve Güvenli Enerji Koalisyonu (CASEnergy Coalition), nükleer enerjiyi tanıtmayı ve ABD toplumumun sivil maksatlı nükleer enerjiye aktif desteğini sağlamayı hedefliyor. 600 araştırmacı bilim adamının çalıştığı koalisyon, ABD’nin enerji talebini dengeleyecek ve aynı zamanda çevreyi koruyacak, temiz, güvenli ve makul fiyatlı bir çözüm yolu olarak nükleer enerjiyi ön plana çıkarıyor.

Ayrıca, nükleer enerji üretiminin arttırılmasını destekleyen grupları tek çatı altında toplamaya çalışıyor. 23 bin partneri bulunan koalisyonun üye sayısının günden güne arttığı belirtiliyor.

 

Dosyalar