Sanata İlgi Büyük - Türkiye Gazetesi I 2011

Sanata İlgi Büyük

Basında kültür sanat sayfaları hazırlayanlar ilk defa bir araya gelerek meselelerini konuştular. Timaş Kitap Kahve’de Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından düzenlenen Bâbıâli Sohbetleri’nde bu hafta, “Basında Kültür-San’ata Gerek var mı?” sorusuna cevabı arandı.

Beşir Ayvazoğlu, Abdurrahman Şen, Sefa Koyuncu, Ahmet Yabuloğlu, Mehmet Nuri Yardım, Hüseyin Sarıkoç, Ahmet Can, Murat Başaran, Bünyamin Yılmaz ve Gülcan Tezcan’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, basındaki kültür sanat sayfalarının niteliği, okunma potansiyeli ve gazetelerin bu sayfaları ne kadar destekleyebildiği konuşulurken meselelere dair çözüm önerilerinde de bulunuldu.

İlk sözü alan Türkiye Gazetesi Kültür Sanat Sayfası Yönetmeni Sefa Koyuncu, “Köklü bir tarih kültür ve sanatı olan bir milletiz. 80’lerden sonra kültür sanata dair bir azalma meydana geldi. Şimdilerde ise bu kültür sanat sayfaları geri geliyor. Bu da bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor” dedi. Koyuncu gazetelerin öncelikli görevinin habercilik olduğunu belirterek kültür sanat haberlerinin yorumlardan daha önemli olduğunu kaydetti.

Yeni Çağ Gazetesi Kültür Sanat Editörü Ahmet Yabuloğlu ve Abdurrahman Şen’in ardından söz alan, yazar Beşir Ayvazoğlu, konuyu kültür sanat sayfalarının nasıl olması gerektiği üzerinden değerlendirdi.

Cafer Vayni, İbrahim Kalkan, Recep Arslan, Zeki Yılmaz da konuyla ilgili düşüncelerini paylaştılar. Büyük bir dikkat ve ilgiyle takip edilen toplantıya Şerif Aydemir, Mustafa Topaloğlu, Ali Doğru, Mehmet Fatih Can, Hüdavendigâr Onur, Nihat Çeçen, Erol Mermer, Ali Hakkoymaz, Fatih Kerem Yardım, Ali İmran Durman ve Yiğit Özdemir de katıldı.

MiNi ANKET SONUCU:

Kültür sanat %90 ihtiyaç ESKADER’deki toplantıya katılanlara “Basında kültür sanata gerek var mı?” sorusunu yönelterek, gazetemiz için mini bir anket yaptık. Anketimize katılanlardan %90 oranında ’Evet var’ cevabı aldık. ’Peki, neden gerek var? ’ sorumuza verilen cevaplardan ilginç olanlar şöyle:

“Kültür sanat hayatın bir parçası (Neslihan Bayram). “

“Kültür sanat faaliyetlerinden halkın haberdar olması gerekir (Aysun).”

“Kültür sanat gelecek nesillere aktarılması için (Merve).”

“Kültür sanat ana gıdadır, diğer konular gelip geçici (İmran).”

“Gerek yok, çünkü hakkıyla yapılmıyor (Ahmet Sarı).”

 

SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ – 15 EKİM 2011 

 

Dosyalar