Tekno Yarışta ABD Yine Lider - Türkiye Gazetesi I 2005

Tekno yarışta ABD yine lider

Amerika’nın önde olduğu teknoloji maratonunda ikinci dev de Japonya. Avrupa ise araştırma ve geliştirmede bu iki ülkenin önüne geçmek için büyük gayret sarf ediyor.

20. yüzyıla damgasını vuran teknoloji yarışı bütün hızıyla devam ediyor. Yeni keşif ve teknolojik değer üretme konusunda ABD başı çekerken, bu alanda ikinci sırayı Japonya alıyor. 10 yıllık strateji belirleyen Avrupa Birliği, AD ve Japonya’yı da geçmeye çalışıyor. 6. Çerçeve Programı, Eureka gibi programların yanı sıra eAvrupa, eAvrupa+ gibi stratejik çalışmalara hız veren Ab, Avrupa’yı bilgi tabanlı ve dünyanın en dinamik, en rekabetçi ekonomisini yapmayı hedefliyor. GSM gibi bazı alanlarda önde olan Avrupa, diğer alanlarda da teknolojik üstünlüğü ele geçirmeye çalışıyor.

 Para meselesi

Konunun uzmanlarınca, teknoloji geliştirmenin öncelikle finans yönünden güçlü ve istikrarlı ekonomilerin işi olduğu belirtiliyor. Ayrıca, isabetli bir stratejik öngörü ve planlamanın yanı sıra iyi eğitimli ve kabiliyetli araştırmacılara sahip olmak gerektiğine dikkat çekiliyor. 7.5 trilyon dolar ile dünyanın en büyük ekonomisi durumundaki ABD’nin, dünyanın öbür ucunda iyi bir araştırmacının varlığını tespit ederse, en fazla maddi imkanı sağlayıp ABD’ye getirebildiği ifade ediliyor. Hiçbir Avrupa ülkesinin kendi başına Amerika’daki ilmî araştırmaları zorlayacak beyin gücü ve finansmana sahip olmadığı; bu sebeple AB’nin, Avrupa Araştırma Alanı (ERA) adı verilen ortak bir teknolojik araştırma ağı oluşturmaya çalıştığı bildiriliyor. Avrupa ülkeleri ekonomilerin tamamının birleştirilmesi ve toplam büyüklüğü ABD’yi geçerek 8 trilyon dolara ulaşıyor.

 ARGE faaliyeti

1950 ve 60’larda Amerika özellikle savuna ağırlıklı ARGE projeleri için milyarlarca dolar harcadı ve bu arada teknolojik toplam kalite merkezleri oluşturdu. Bu merkezler dünyanın en zeki ve çalışkan beyinleri ile dolduruldu. Amerika’nın o yıllarda yaptığı bu yatırımlar 1980 ve 90’lardaki teknoloji patlamaları için zemin oluştururken, daha fazla Avrupalı müteşebbisi de Amerika’ya çekmeye başladı.

2000 yılında ABD ARGE faaliyetleri için 287 milyar Euro harcadı. Bu miktar Avrupa Birliği’nde yapılan harcamalardan 121 milyar Euro daha fazla. ABD, kişi başına düşen patent sayısında Avrupalı rakiplerinden yüzde 78 daha fazla patente sahip.

 

RESİM ALTI YAZISI: İnsanlık için önemli keşifler – 1958’de kurulan Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay ve yer bilimlerinde insanlık için çok önemli teknolojik keşiflere imza attı. Halen dünyanın en önemli araştırma laboratuvarı olarak faaliyetlerini sürdüren NASA, teknoloji yarışında ne kadar ilerlediğini sergilemekten de geri kalmıyor. Bürokrasiyi en ana indirmeyi başaran Amerika ve Japonya’da çok çalışan ve keşif yapan her zaman ödllendirilmekte ve bu başarıları kariyerlerine yansıtılmakta.

 

SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ – 6 ŞUBAT 2005

 

 

Dosyalar