20 Modern Türk Sanatçı

YAŞADIKÇA I 20 modern Türk san'atçı

 

 

           Öner Kocabeyoğlu; lutfedip üç ciltlik, "XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı (1940-2000)" kataloğunu, san'atla ilgili yazılarımı takdir ifadeleri ile adıma imzalayarak göndermiş.

        Doğrusu çok merak ettiğim bu muhteşem koleksiyonu bütün detaylarıyla yakından inceleme fırsatı verdikleri için, bu inceliklerinden dolayı kendilerine müteşekkirim.

         Hemen belirteyim ki bu sıradan bir koleksiyon değil; en başta koleksiyona verilen, "XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı" isminin; çağdaş Türk soyut san'atının geldiği yüksek seviyeyi derli toplu bir şekilde önce bize, sonra da dünyaya sunması bakımından şuurlu bir seçim olduğunu gösteriyor. Koleksiyon, Batı san'atı için bir dönüm noktası olan Paris Okulu Soyut Türk Ressamlarını gün ışığına çıkarması açısından da önemli bir fonksiyon icra ediyor.

 

           REKOR KIRAN TABLOLAR

           Muhtevaya gelince... " XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı" koleksiyon kataloğu üç cilt ve üç kategoriden oluşuyor. 

            Birinci ciltte, İki Kuşak Figüratifler; Fikret Mualla, Abidin Dino, Avni Arbaş, Mehmet Güleryüz, Komet, Alaettin Aksay, Ergin İnan, Yüksel Arslan, Ömer Uluç yer alıyor.

            İkinci ciltte, Paris Okulu Soyut Türk Ressamlarından Fahrel Nissa Zeid, Nejad Melih Devrim, Albert Bitran, Hakkı Anlı, Selim Turan, Mübin Orhon var.

"Geometri, Işık, Müzik ve Duvarlar" kategorisinin bulunduğu üçüncü ciltte ise Ferruh Başağa, Adnan Çoker, Burhan Doğançay, İlhan Koman ve Koray Ariş'e yer veriliyor ki bizce koleksiyonu değerli kılan da bu son iki ciltteki soyut sanat ustaları ve eserleridir.

              Nitekim son iki kategoride yer alan ustalardan Burhan Doğançay'ın "Mavi Senfoni" adlı eseri 2.770.000, Ferruh Başağa'nın "Mavi Akdeniz" adlı yağlıboya tablosu 757.000, Mübin Orhon'un "Soyut Kompozisyon"u 1.010.000, Nejad Melih Devrim'in "Soyut Kompozisyon" tablosunun ise 1 milyon 100 bin TL'ye, müzayedelerde alıcı bularak Türk Çağdaş Sanatı'nda yeni rekor satışlar gerçekleştirmesi de bunun açık göstergesidir.

 

              PARİS OKULU ÖNEMLİ

               Santralistanbul'da 10 Mart-19 Haziran 2011 tarihleri arasında düzenlenen, "XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı (1940-2000) PAPKO Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu" sergisi ve kataloğunun konseptini hazırlayan Ferit Edgü, "Bir Serginin Anatomisi" başlıklı yazısında önemli bir noktaya dikkat çekerek; "Paris, New York, Londra, Kopenhag gibi kentlerde, özellikle 1950'lerin Yeni Paris Okuluna dahil Türk ressamlarının eserleri, birbiri ardı sıra ortaya çıkmaya başladı.

             Öylesine ki, son birkaç yıldır, yalnız Türk ressamların eserleriyle düzenlenen müzayedeler de görmeye başladık. Bunun sonucunda özellikle Paris, kendi içinde doğup gelişmiş bu sanatı, onlarca yıl sonra keşfetmeye başladı. Bundaki birinci etken, hiç kuşkunuz olmasın ki, Öner Kocabeyoğlu gibi genç ve cesur koleksiyonculardır" diyor.

 

              Öner Kocabeyoğlu ise katalogdaki "Sunu" başlıklı yazısında büyük bir tevazu ile, "Her koleksiyonun kendine özgü bir tarihi olduğunu bir yerlerde okumuştum. Benim koleksiyonum o kadar yeni ki, kendine özgü bir tarihi yok..." diyor.

              Hiç de öyle değil, Sayın Kocabeyoğlu, sizin koleksiyonunuz; dikkatleri, Batı san'atının yüzünü Doğu'ya çevirmesinin başlangıç noktası olan Paris Okulu Soyut Türk Sanatçılarının üzerine çekmesi ve Türk soyut san'atını dünyaya tanıtması açısından, hem çağdaş dünya san'atı hem de san'at tarihi için önemi, zannedilenin çok ötesinde büyük olan sıra dışı bir koleksiyondur.

 

SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ - 24.03.2013

 

 

 

Dosyalar