Karaman’da Yunus Aşkı

YAŞADIKÇA I Karaman'da Yunus Aşkı

 

            Her dem yeni doğarız, Bizden kim usanası!..

            Hoş sadası asırlar öncesinden yankılanan Yunus Emre, bu yıl Karaman'da yeniden doğdu. -735. Türk Dil Bayramı, Yunus Emre külliyatı ile taçlandı. Dil Bayramı vesilesiyle, Prof. Dr. Turan Karataş'ın Yunus Divanı ve Mustafa Özçelik'in hazırladığı, Yunus Emre'nin Risalet'ün Nushiyye isimli eseri nefis bir baskı ile yayınlandı.            

            Aynı şekilde, Yusuf Yıldırım'ın Yunus Emre Belgeler-Bilgiler; Mustafa Özçelik'in Yunus Söyler Dilimiz; İbrahim Demirci'nin Dillerin Dili; Turan Karataş, Onur Aykaç, Hakan Sevindik ve Mert Öksüz'ün birlikte hazırladığı Türk Şiirinde Karaman kitapları da millî kitaplığımızdaki yerini aldı.

            Eserlerini yayınlamakla, Sevgili Yunus'u yeniden bizlerle buluşturan Karaman Valisi Süleyman Kahraman ve Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu'ya bu müstesna gayretlerinden dolayı takdirlerimi sunuyorum. Bu arada Karamanlılara, Dil Bayramı'nı daha canlı ve heyecanlı kılacak bir teklifim var.

            Hemen arz edeyim:

            - Yunus Emre Şiir Yarışması!

 

            HİKMETE GİDEN YOL

            Karaman Valisi Süleyman Kahraman; Yunus Divanı'nı takdiminde, "Yunus bize hakikati müjdelediği gibi Türkçe'mizin sınırlarını ve zenginliğini de gösterdi.

            Biz onun her şiirinde dilimizin her kelimesinin gönüllerimizi birbirine daha çok yaklaştırdığına, dilimizdeki her kelimenin hikmete giden bir yol olduğuna ve dilimizdeki her kelimenin birliğimizi muhafaza eden bir bağ olduğuna şahit olduk" diyor.

            Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu da, bu yıl yayınlanan Yunus Emre külliyatına ilaveten, önümüzdeki sene düzenlenecek Dil Bayramı'nda, Yunus Divanı Karaman Nüshası'nın tıpkıbasımını yayınlamayı planladıklarını müjdeliyor.

            Divan'ı yayına hazırlayan Prof. Dr. Turan Karataş ise ön sözde;

            "Yunus Emre abartmasız, Türk edebiyatının en kıymetli şairlerindendir. Türk şiiri hakkında, Yunus hesaba katılmadan verilecek her hüküm eksik kalır" diyor.

            Seni sîgaya çeken, Bir Molla Kasım gelir.

 

            MEDENİYET PROJESİ

            Divan'ından başka, Yunus Emre'nin Risalet'ün Nushiyye isimli bir eseri daha vardır. Bu eseri yayına hazırlayan Mustafa Özçelik'in verdiği bilgiye göre, aruz ölçüsüyle ve mesnevî tarzında yazılan bu kitapta;            

            "Yunus Emre, nasihatlerinin yanı sıra bize aynı zamanda bir medeniyet projesi sunmaktadır. Buna göre, artık göç ve savaş süreci bitmiştir. Öyleyse vatan edindiğimiz Anadolu'da yerleşik hayata geçerek, kazancı savaşla değil; üreterek, çalışarak sağlama yoluna girilmelidir. Şehir insanı olunacaksa değerli olan maddi güç değil, bilgi ve sevgidir. Savaşçı değil, barışçı bir insan tipi olmalıyız."

            Söz ola kese savaşı, Söz ola kestire başı.

            Gelelim yarışmaya...

            Yunus Emre; Divan'ındaki şiirleri hece-aruz, Risalet'ün Nushiyye'deki şiirlerini ise tamamen aruz ölçüsüyle yazdığına göre, adına açılacak bir yarışma da bu nitelikleri taşımalıdır.

            Ancak böyle olursa yarışma farklı bir boyut kazanır ve Türk edebiyatında yeni Yunuslar yetişmesinin yolu açılır. Bu tür iddialı bir yarışmanın düzenlenebileceği yegâne merkezin ise Yunus'la ilgili altı kitap birden neşreden Karaman olduğu çok açık.

            - Karamanoğlu Mehmet Bey duruşuyla, Türkçenin başkenti karaman! Yunusleyin, sâdece hece ve aruzla yazan şairlerin katılabileceği bir Yunus Emre Şiir Yarışması, millî edebiyatımızın canlanmasına ve Türk şiirindeki kısır döngünün aşılmasına da büyük bir katkı sunabilir.

            Ne dersiniz?

            - Yunus aşkı da bunu gerektirmez mi?

SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ - 24.12.2012

 

Dosyalar