Teröre Karşı Halkı Eğitmeliyiz

YAŞADIKÇA I Halkı Teröre Karşı Eğitmeliyiz 

 

           Bu ülkede istisnasız herkes terörden muzdarip. Herkes terör bitsin istiyor. Ama kimse bir şey yapmıyor. İstese de yapamıyor. Çünkü ne yapacağını bilmiyor. Vatandaş işi hükümet ve orduya havale etmiş. 30 yıldır terörün bitmesini bekliyor.

           Peki, 11 Eylül 2001‘de terörden ağzı yanan ABD halkı ne yapmış? Oturup, hükümet ve ordunun terörü bitirmesini beklemiş mi?

           - Hayır! Hemen işe koyulup bir anti-terör merkezi kurmuş; vatandaşlar başta olmak üzere, kurum ve kuruluşları teröre karşı hızla ve etkili bir şekilde eğitmeye başlamış. Hem de hiç vakit kaybetmeden, 11 Eylül‘den üç yıl sonra The Cell'‘i kurmuş!

 

           ANTİ-TERÖR LABORATUVARI

           -The Cell!

           “The Counterterrorism Education Learning Lab” kelimelerinin baş harflerinden oluşan The Cell; “Anti-terör Eğitim ve Öğrenme Laboratuvarı” anlamına geliyor. Colorado Denver‘da 2004‘te açılan laboratuvarda; interaktif dersler ve eğitim programlarının yanı sıra, sürekli bir de sergi bulunuyor.

           Serginin adı: Anyone, Anytime, Anywhere: Understanding the Threat of Terrorism (Herkes için, Her an, Herhangi bir yerde: Terör Tehlikesini Anlamak).

           Bu sergi ile, The Cell eğitimlerine katılanlara dünyayı daha güvenli kılmak için gerekli bilgi ve donanımı kazandırmak hedefleniyor. Merkezin (CAP-Community Awareness Program) Halk Bilinçlendirme Programı ise vatandaşların toplum güvenliğini sağlamada aktif bir rol üstlenmesine yönelik.

           CAP; toplum güvenliği uzmanlarınca öğretilen, vatandaşların mahallelerindeki terör ve cinayet olaylarını fark etmesi ve engel olunmasına yardımcı olmaları için ihtiyaç duydukları temel bilgi ve donanımı sağlayan interaktif bir program. Ücretsiz CAP kurslarına isteyen her vatandaş katılabiliyor.

           Merkezin liselerde etik, sosyal bilgiler gibi derslere giren öğretmenleri; geniş kapsamlı bir anti-terör programını öğrencilere online dersler olarak okutuyor.

           Ders başlıklarından bazıları şöyle:

           Günümüzde Terör: Farklı terörist grupların metodları, bugünleri ve geçmişleri anlatılıyor.

           Dünya Genelinde Terör: Dünyadaki terör olayları harita üzerinde inceleniyor.

           Medyada Teröristler: Öğrencilerin, teröre hizmet eden taraflı yayınları fark etmesi sağlanıyor.

           Harekete Geçme Merkezi: Bu aktivite ise öğrencileri teröre karşı nasıl bir mücadele verebileceklerini düşünmeye sevk ediyor.

 

           VATANDAŞA DÜŞEN GÖREV

           The Cell uzmanlarına göre, “Terör sadece askerî yöntemler ve hükümet tedbirleri ile sona erdirilemez!

           Teröre karşı mücadele, her vatandaşın bir sonraki terör olayını engellemeye yönelik sürekli gayretini gerektirir. Vatandaşlar, aileler ve işverenlerin harekete geçmesi toplumun teröre karşı direncini artırır. Bilgi; toplumlara giderek artan bir şekilde zarar veren terörizme karşı mücadelede en önemli araçtır. Terörizmin sınırları yoktur. Bütün dinlerin, politik ve ideolojik davaların ötesindedir. Kendi davasına daha fazla dikkat çekebilmek için çeşitli kesimlerden kurbanlar hedefler.

           - Unutmayın! Bir terör saldırısı her an her yerde gerçekleşebilir!

           Ailenizi, iş yerinizi terörist saldırılara karşı hazırlayın!

           Kendinizi hazırlayın!

           Amerika hazır!..”

           - Peki ya, Türkiye hazır mı?

           Son bir not: The Cell, bağışlarla kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu, bir vakıf...

           Ve bir soru:

           - Ülkemizde de halkı teröre karşı bilinçlendirme eğitimi vermek maksadıyla ABD‘dekine benzer bir vakıf kurulabilir mi? 

           Hayırlı bayramlar.

 

 

Dosyalar