DÜNYAYA TERÖRLE MÜCADELEYİ ÖĞRETİYORUZ

DÜNYAYA TERÖRLE MÜCADELEYİ ÖĞRETİYORUZ

 

       Türkiye yaklaşık 30 yıldır devam eden mücadelesinde 30 binden çok insanını kaybetti ancak teröre boyun eğmedi.  Büyük servete de mal olan bu çetin mücadele sırasında, dünyanın bir numaralı antiterör stratejisti ülke konumuna geldi.

        Rus Çarı Deli Petro’nun “Yenile yenile yenmesini öğreneceğim” dediği gibi, Türkiye’de can verdi, kan verdi yılmadı ve nihayetinde terörle baş etmesini iyice öğrendi.

         Dünya’nın “number one” antiterör uzmanı oldu. Artık Türkiye, dünyaya tecrübelerini aktarıp, terörle mücadele eğitmenliği yapıyor.

        “Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi (TMMM)’de bu maksatla kuruldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Türkiye’nin kurucusu olduğu “Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi’nin terörle mücadele konusunda NATO ve diğer bütün ülkelere operatif ve stratejik seviyede eğitim vermeyi hedeflediğini açıkladı.

          Türkiye tarafından kurulan merkezin İngiltere, Bulgaristan, Romanya, ABD’nin desteği ve katılımıyla faaliyetlerine devam ettiğini kaydeden Orgeneral Özkük, merkezin en kısa zamanda tüm NATO ülkelerinin de katılımını kapsayacak müşterek bir gayret arf edilmesini ve ülkeler arasında terörle mücadele konusunda ortak bir anlayış ve işbirliği ortamının kurulmasına katkı sağlamasını temenni ettiğini ifade etti.

         - Tebrikler sayın Özkök!

 Yenile yenile yenmesini…

         Dünyada Türkiye gibi terörden çeke çeke, bir gün terörle baş etmesini öğrenecek.

        Rus Çarı Deli Petro’ya “Yenile yenile yenmesini öğreneceğim” sözünü söyleten de Türkler ve İsveçliler oldu. Kuzey komşumuz Rusya’nın kurulduğu günden beri en büyük hedefi bir taraftan Karadeniz ve Akdeniz kıyılarına inmek, bir taraftan da Baltık Denizi’ne açılmaktı. Deli Petro idaresindeki Rusya’nın, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarına inmek için Osmanlılarla, Baltık Denizi’ne açılması için de İsveçlilerle savaşması gerekiyordu.

        Deli Petro, Türkiye ve İsveçle yapılan savaşlarda devamlı yenildi fakat yılmadı. Meşhûr, “Yenile yenile yenmesini öğreneceğim” sözünü de bu savaşlar dolayısıyla söyledi. Poltova Savaşı’nda Deli Petro hedefine ulaştı ve nihayet İsveçlileri yenmeyi başardı. (1709)

         İsveç Kralı Demirbaş Şarl ve maiyetindekiler, Ruslara esir düşmemek için Aksu Nehri’ni geçip Osmanlı topraklarına sığındılar.

         Bu topraklar ve bu millet işte böylesine aziz ve asildir. Asırlardır zorla kalanların sığınağıdır. Tarih yine tekerrür ediyor ve dünyanın en önemli toplantısı Türkiye’de yapılıyor. İsveç Kralı Demirbaş Şarl ve maiyedindekiler, bu defa terör belasından kurtulmak için Türkiye’ye sığınıyor.

 

        82 ÜLKE TÜRKİYE’DE

               

        Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi’nin düzenlediği “Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirilği” konulu sempozyuma, aralarında ABD, İsveç, Bulgaristan, Gürcistan ve Litvanya Genelkurmay Başkanlarının ve Afganitan Devlet Başkanı Hamit Karzai’nin de yer aldığı 82 ülkenin delegeleri katıldı.

        Bilkent Oteli Konferans Salonu’nda düzenlenen ve iki gün sürecek “Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği” sempozyumunun ilk gününe Orgeneral Hilmi Özkök’ün açıklamaları damgasını vurdu.

        Özkök Paşa, sempozyumun açılış konuşmasında;

        Terörizm bugün etnik ve dine dayalı çatışmaları, sağ ve sol ideolojideki ayrılıkları ve ekonomik çöküntüleri kullanmakta ve eylemlerini meşrulaştırma mekanizmasını da bu gerekçelere dayandırmaktadır. Terörizm, hesaplı ve siyasal amaçlı bir şiddet biçimidir. Amacı, eylemlerinden kitlelerin etkilenmesini sağlamaktır. Terörist için cinayet amaç değil, araçtır.

         Dahası, terörist için eylem, eylemin yapıldığı yerden bölgeye, bölgeden dünyaya yayılan çirkin bir mesajdır. Bize düşen bu çirkin mesajı besleyen nedenleri doğru analiz edip, gerekli cevabı vermek ve verilmek istenen mesajların dağıtımının durdurulmasını sağlamaktır. Bu husus, terörle mücadelede çok önemlidir. Terörizmin çirkin mesajına tüm ulusların ortak bir cevabı gerekirken, aynı kişinin eyleminden dolayı bir devlette özgürlük savaşçısı, diğer bir devlette ise en affedilmez suçları işleyen bir hain olarak nitelendiriliyor olması, sanırım terörizmin ortadan kaldırılmasının önündeki en büyük engeldir.” dedi.

         Terörün 21. Yüzyılın çatışma ideolojisi olduğunu belirten Özkök Paşa, 109 türlü tarifi yapılan terörün uluslar arası ortak bir tarifinin yapılması gerektiğini, teröre destek veren ülkelerin eninde sonunda terörden zarar göreceğini ve terörle baş etmek için uluslar arası işbirliğinin şart olduğunu da tekrarları…

         - Şimdi ne olacak?

         - Ya bilge sözü dinleyecek, ya da büyük büyük dedeleri Demirbaş Şarl gibi yenile yenile yenmesini öğrenecekler.

 

SEFA KOYUNCU I SEYDİŞEHİR POSTASI - 22.04.2008