GÜNÜMÜZDE MEVLANA

KÜLTÜREL BOYUT I Günümüzde Mevlana

 

                Konyamızı şereflendiren Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretlerinin 725. Vuslat yıldönümünü idrak ettiğimiz şu günlerde ilimiz yoğun bir kültür sanat trafiği yaşamaktadır. Biz de bu yazımızda önemi ve değeri gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaya başlanan Mevlana ile ilgili olarak sunacağımız birkaç anekdotla günümüz dünyasının Mevlana’ya bakışını tesbit etmeye çalışacağız.

                Ünlü LIFE dergisi dünya çapında bir araştırma yaparak, son bin yıl içerisinde insanların hayatını etkileyen siyasi, sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmeleri bir değerlendirmeye tabi tuttu ve yüz önemli olay ile yüz önümle kişiyi seçti. Life’in araştırmasında dünyayı etkileyen 73. Önemli insan olarak seçtiği Mevlana’yı insanlara her yerde, her şeyde Allah-ü Teala’yı aramayı öğreten bir büyük din alimi olarak tanıttı.

                Amerika Yayıncılar Birliği tarafından yapılan başka bir araştırmaya göre Mevlana’nın şiir kitaplarının Amerika’da en çok satılan kitaplar listesinin başında yer aldığı ortaya çıktı.

                Los Angeles Times Gazetesi, “Mevlana, hem ABD’de hem de çeşitli ülkelerde şiir kitabı en çok satan şair olması sebebiyle bütün şairlerin kıskandığı bir şairdir” ifadesini kullandı.

                Washington ost Gazetesi de “Mevlana’nın şiirleri herkes için ilham kaynağıdır. Bu şiirlerden şarkı yapanlar bile var. Evet, Mevlana’nın şiirleri Hollywood’a girdi. Madonna ve Goldie Hawn onun şiirlerinden CD yaptılar. Zencilerin kurtuluş hareketlerinin ileri gelenlerinden şarkıcı Roza Bark da Rumi’nin şiirlerinden şarkı yaptı” diye yazdı.

                Mevlana’nın hem “Divan”ı, hem de “Mesnevi”si İngilizce’ye çevrildi. Yaklaşık on sene önce, Georgia Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim üyelerinden şiir uzmanı Dr. Colman arkiz, Mevlana’nın şiirlerini yeniden İngilizce’ye tercüme etti ve küçük küçük kitaplar halinde yayınlamaya başladı. Amerika’da büyük ilgi uyandıran kitaplardan biri BIRDSONG (Kuş Şarkıları” adını taşımakta ve kitapta Mevlana’nın 53 şiirinin İngilizce tercümesi yer almaktadır.

                Şairlik yönü ile bütün dünyanın ilgi odağı haline gelen Mevlana, LIFE Dergisinin isabetle kaydettiği gibi, aynı zamanda büyük bir din alimidir. İfadesindeki belagati inancının emrine vermiş kamil bir insandır Onun “Kim olursan ol yine gel” diye başlayan, tüm insanlığı kapsayan daveti dünya tarafından kabul görmüş ve tanınıp sevilmesine vesile olmuştur. Bu yıl olduğu gibi, her yıl dünyanın dört bir yanından “Şeb-i Arus” törenlerine çok sayıda ziyaretçi gelmektedir. Onun bu birleştirici üslubunun bir özelliği de tesiri ve şiiriyetidir. Bu tesirin yüzyıllar boyu devam ettiği, günümüzde de devam etmekte olduğu, Amerika Yayıncılar Birliği ve LIFE Dergisi’nin araştırmaları ile bir defa daha tescil edilmiş oldu.

 

SEFA KOYUNCU I YENİ MERAM GAZETESİ  - 16.12.1998