MERHABA

KÜLTÜREL BOYUT I MERHABA

   Anadolu’nun önemli kültür merkezlerinden biri ve belki de en önemlisi olan Konya’nın güzel insanları ve Yeni Meram Gazetesi’nin değerli okuyucularına merhaba!
   Köşemizin logosundan da anlaşılacağı üzere tarihi akış içerisinde olayların kültürel boyutu üzerinde durmaya, sanat ve edebiyatla ilgili görüşlerimizi ifade etmeye çalışacağız. Bunu yaparken de hiçbir ayrım gözetmeksizin her görüşten, her düşünceden ortaya konan edebi esere aynı mesafe ile yaklaşacağız. Ancak objektif değil, taraf olacağız. Bu taraftarlığımız ise bölücülük ve yıkıcılık karşısında devletin, milletin, Cumhuriyetin ve geleneğin yanında yer almak şeklinde olacaktır. Çünkü bu sıraladığımız hayati önemi haiz değerler olmasa kültür, sanat ve edebiyattan söz etme imkanımız ortadan kalkar.
   Kültür, sanat, edebiyat gibi yüce duygular noktasında herkese karşı hoşgörülü, anlayışlı ve saygılı olmak zorundayız. Fikirlerine katılmayız ama yok da sayamayız. Çünkü Allah her insanı ayrı yaratmıştır. Bu bakımdan toplum olarak hadiseleri geniş açıdan ele alabilir, birbirimize hoşgörülü davranabilirsek huzur ve barış ortamını tesis edebiliriz. Birebir mücadele ile ortalığı savaş alanına çevirirsek hiçbir problememizi çözümleyemeyiz. Sert mizaçlı olmak artık prim yapmıyor. İnsanlar güler yüz, tatlı dil ve barış ortamında yaşamak istiyorlar.
   Konya’mız Mevlânâ Celaleddin Rumi Hazretlerinin ‘’Ne olursan ol, yine gel!’’ şeklindeki evrensel çağrısıyla sevgi ve hoşgörünün bütün dünyaya yayıldığı merkez olmakla ünlüdür. Şu halde Mevlânâ torunu olan biz Konyalılar için sevgi ve hoşgörü her zaman yüreğimizde varolan yüksek değerlerdir.
   Anadolu insanının bir özelliği de engin bir vefa duygusuna sahip olmasıdır. Kendisine hizmet edenleri asırlar boyunca yad edegelmiştir. Biz de kültür, sanat edebiyatımıza hizmet eden eser sahiplerini hayırla anmalı, daha da önemlisi eser ve fikirlerinden faydalanmalıyız.
   Yazı stratejimizin ana hatlarını böylece belirdikten sonra tanışmak babından birkaç satırla kendimizden söz etmek gerekirse, Konya basın ve kültür çevrelerinin Sefa Koyuncu ismine yabancı olmadığını söyleyebiliriz. Yerel Seydişehir Postası Gazetesi’nde aralıksız sekiz yıl başyazı yazdım. Yaklaşık yirmi yıldır yazıyorum. Çok sayıda şiir,yazı ve mülâkatlarım yerel ve ulusal basında yer aldı. Yazı ve şiir dallarında birkaç ödülüm var. S.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. Fakülteden arkadaşım Yusuf Alpaslan Özdemir’in teşvikiyle Yeni Meram’ın ‘’Sanat Atlası’’nda yazmaya başladım. Konya’nın oldukça zengin ve hareketli kültür hayatının nabzını tutabilir, bu yazılar vesilesiyle değerli kültür ve sanat adımlarını tanıma, fikirlerinden faydalanma fırsatını bulabilirsem bu benim için en büyük mutluluktur.

SEFA KOYUNCU